De twee weken voor de paasvakantie kregen we een vriendin van Rikki op bezoek in de klas. Mia de kip! Wat eten kippen? Hoe worden kuikens geboren? In welke eieren groeien kuikens? Er ontstonden spontaan een heleboel vragen bij de kleuters waarop we deze twee weken een antwoord op hebben gezocht.

De kleuters konden maïs van de kolven peuteren en er nadien mee spelen. Er werden kippen gemaakt van klei of een kartonnen bordje hierbij mochten we het kammetje en de lelletjes niet vergeten. Op een morgen zat Rikki met een droevig gezicht en een plakker op zijn poot in de kring. Mia had hem gepikt, ze wou niet meer spelen. De kleuters ontdekten al gauw drie eieren onder Mia die ze warm moest houden, Mia was aan het broeden! Omdat Mia niet meer wou spelen had Rikki een prachtige tekening van Mia gemaakt en dit inspireerde onze kleuters. Prachtige kippen werden er geschilderd! Rikki en de juf waren enorm trots! Natuurlijk werden er ook veel met eitjes gedaan, er werd mee geteld, gesorteerd, gebotst (botseieren) en verkocht in onze winkel. Op het einde van de week maakten we een lekkere eiersla die we op een toastje smeerden en opsmulden. Hmm… De laatste dagen voor de paasvakantie werd er uiteraard ook geoefend op paaseieren verstoppen en terug vinden, hiervoor mochten enkele kleuters zich als paashaas verkleden.

Na de paasvakantie vlogen we erin met het thema de boerderij. Dit deden we aan de hand van het boekje ‘De spin die het te druk had’. Op maandag zat er een spinnetje op een hek bij ons in de klas en had Rikki een gek sjaaltje aan. Het hek was van een boerderij en de spin maakte elke dag haar web een stukje verder af ze had het te druk om met de dieren van de boerderij te spelen die voorbij haar hekje kwamen dus als er een dier voorbij kwam dan leerden wij er maar wat meer over. Zo maakten we kennis met het varken, de koe, het paard en het schaap. We leerden de hoe je de mama’s, papa’s en baby’s van deze dieren moet benoemen en gingen aan de slag rond elk dier.

Varkens gaan natuurlijk samen met modder daarom mochten de kleuters verven met de modder en in een modderbad spelen, vettig en prettig! Kartonnen bordjes werden omgetoverd tot varkens en ook uit de plasticine ontstonden de mooiste creaties! De dag van de koe stond er plots een grote koe in de klas die we konden melken en met onze vuisten konden we koeien vlekken geven door te stempelen. Na het verhaal van Kaatje koe die graag gekleurde vlekken wou gingen de kleuters aan de slag met verschillende kleuren plasticine. Omdat het paard graag graast stempelden we een hele wei vol paarden en we konden met een stokpaard buiten galopperen. En het schaap hebben ook in een wei gezet zodat die niet kon ontsnappen! Doorheen deze weken mochten we buiten met de tractor en kruiwagens rijden die waren gevuld met hooi of maïs. Het toppunt van dit thema was echter het bezoek aan ‘het struisvogelnest’. Hier konden we in levende lijve met de dieren kennismaken, brood maken en genieten van de frisse buitenlucht, wat een fijne dag was dit!