Heel de maand oktober stond in thema van de herfst. We gingen op uitstap naar het bos waar we heel wat materiaal verzamelden waarmee we deze maand gespeeld en gewerkt hebben. Nadat we onze herfstschatten verzameld hadden en geschuild voor een bui konden we vrij spelen. De regen bracht heel wat plassenplezier met zich mee! Na de uitstap waren we natuurlijk (een beetje) moe.

De taalmethode ‘Ritseldans en notentaart’ kwam deze maand aan bod.

‘Op een herfstachtige dag ziet Vos dat Beer ’s middags nog in bed ligt. Beer wil niet uit bed omdat het weer zo slecht is. De vrienden van Beer – Vos, Ree en Uil – bedenken een plan om Beer te laten zien dat herfst ook leuk kan zijn. Met een list krijgen ze Beer uit bed. Ree bedenkt een ritseldans voor Beer en daarna volgt er nog een wedstrijd: vruchten en noten zoeken. Vos speelt vals tijdens de wedstrijd maar dit deert de rest niet. Beer ontdekt dat het nog geen tijd is om in bed te gaan liggen: eerst moet de wintervoorraad aangelegd worden. De volgende dag staat Beer vroeg op en bakt een heerlijke notentaart voor zijn vrienden met een glaasje bessensap erbij.’

We speelden het verhaal uit in de huishoek, luisterden naar het verhaal in de luisterhoek en speelden poppenkast met stokpopjes rond het verhaal. Wie wou kon ook nog een knutselwerkje maken rond de herfstkleuren. Met de twee andere klassen gingen we ritselen door de bladeren en trommelen op de vest. Ritseldans en notentaart sloten we af met een lekkere appelflap en bessensap.

Er leven natuurlijk nog meer dieren in het bos, we stemden over welke dieren we wat meer wilden leren en de EEKHOORN en de EGEL kwamen eruit.

De laatste week stond in thema van ‘paddenstoelen en kabouters’. Iedereen schilderde een paddenstoel en gaf hem nadien stippen met de dobbelsteen. We konden poppenkast spelen, paddenstoelen tekenen op het krijtbord met een stappenplan, spelen met vingerpopjes,… We maakten een omelet met champignons op een toast en sloten de week af met zijn allen op een grote matras bij een filmpje van Plop. Met natuurlijk een lekkere pauze tijdens de film, een plopkoek en fristi! 

Er waren deze maand twee jarigen! Een dikke PROFICIAT!

Een fijne herfstvakantie iedereen!