'Een van de beste manieren om kinderen aan te zetten tot het lezen van boeken waar zij anders misschien aan voorbij zouden gaan, is het voorlezen van fragmenten of misschien wel van het hele boek.'

Aidan Chambers

 

boekenmeester 027

Boekenmeester? Hoezo, boekenmeester?

Een boekenmeester ziet het als zijn taak om buiten de AVI-technische lijntjes te kleuren. Hij wil vooral zoveel mogelijk kinderen besmetten met het leesvirus. Voor een boekenmeester draait het om leesplezier.

Elke trimester voorzie ik de zwerfboekenstand van vers leesvoer. Ook tijdens grote leesprojecten worden boeken, die aansluiten bij het thema van het project, klaargezet. Elke maand presenteer ik in elke klas een boek van de maand met aandacht voor de auteur. Ik stimuleer het voorlezen zo veel als ik kan. Bovendien breek ik graag een lans voor vrij lezen in de klas. Verder stroomlijn ik alle grote leesprojecten zoals de Voorleesweek, de Jeugdboekenweek, Gedichtendag en de Lettereetdag. 

Wanneer de kinderen op bezoek zijn in de schoolbib, kunnen ze een boek ontlenen. Dit is niet verplicht. A.d.h.v. een eenvoudige test (de vijfvingertest) ontdekt een kind of een boek geschikt leesvoer is. Verder stel ik de werking van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen voor, presenteer ik auteurs, werk ik rond prentenboeken, doe ik gedichten beleven, gebruik ik de vertelschort in de eerste graad en zo meer.

In 2013 werd ik laureaat Beste Boekenmeester. Deze bekroning is een organisatie van Canon Cultuurcel. 

Lang zullen we lezen!

meester Tom

 

De boekenmeester roept op

Hebt u thuis recente kinderboeken (uitgeefjaar 2000 of jonger) staan die enkel gelezen worden door de huisstofmijt? U kan er de schoolbibliotheek heel blij mee maken.